Den glade vandrer
Du ble min øyensten
Søstrene Bjørklund
Sangkvartett av søstre fra Gran på Hadeland, oppvokst i Nittedal, Astrid (senere Hammer), Sigrund (senere Sandberg), Bjørg og Laila (senere Sevilhaug). De ble oppdaget på en amatørkonkurranse arrangert av jernbanen på Folkets Hus i Oslo, og debuterte på plate med «En gammel grime»/«Hverdagens sang» (1954).
Allerede den andre platen, «Høyt over fjellet»/«Vildrosen» ble en kjempeslager. Senere fulgte blant annet «Den glade vandrer» (1954), «Fire Tyrolerjenter», «Rosen og sommerfuglen» (1955) og «Tina og Marina» (1962).
Frem til 1962 ga de ut 17 singler og enkelte «samle-EP-er» på Philips, fulgt av noen få titler på Triola midt på 60-tallet. I 1974 spilte de inn singelen «Vår egen sang» som en markering av 20-årsjubileet, tre år etter at de mest kjente Philips-innspillingene var blitt samlet på LP.
De har bare opptrådt sporadisk senere, i Husker du?- og DaCapo-sammenheng, også på 90-tallet. Bjørg Bjørklund markerte seg også som den ene halvdel av duoen Bjørg og Mikkel.
Søstrene Bjørklund var blant 50-årenes mestselgende norske artister, og det ble reklamert med at hvis man la alle platene de hadde solgt oppå hverandre, ville tårnet bli høyere enn Oslo Rådhus. De er blitt stående som et begrep i nordmenns bevissthet, også hos dem som aldri har hørt noen av platene – ofte som selve symbolet på naiv flerstemt damesang med sentimentale tekster.
Til deres forsvar skal sies at de var så unge da de slo igjennom at de fikk liten påvirkning på repertoaret, som de i ettertid har en lattermild avstand til. Når de opptrådte, blandet de slagerne sine med langt mer avanserte, jazzpregede harmonier, ofte fra repertoaret til The Andrews Sisters. Spor av dette finnes på et par innspillinger arrangert av Sigurd Jansen, «Midnattstid» (1958), med Rowland Greenberg som instrumentalsolist og «Sing, Brother, Sing!» (1962). Her har de skikkelig storband og ordentlige vokalarrangementer, mens de ellers som regel måtte «dele opp stemmene» selv i studio umiddelbart før